Follow Me Ok

INI BERITA KASI WA BEDEKAH MAAA....

KLU LO ORANG BOSAN, LU ORANG BACA INI PYA BRITA, DIKATAKAN MANTAN MENTERI CHAN KANG CHOY  DI DAPATI MENIPU KERAJAAN MALAYSIA OR DALAM BAHASA LAINYA IALAH MENIPU  PARA KABINET. PERSOALANNYA IALAH, ANTARA KABINET ZAMAN PAK LAH MASIH MEMEGANG JAWATAN DALAM KABINET SEKARANG, DS NAJIB SIAP JADI PM LAGI, DS HISYAMUDIN, DLL. DIORANG NI SENANG KENA TIPU MAA..XKAN LU ORANG NK UNDI DIORANG NI LAGI..HAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHA.. BACA LINK INI KLU NK TAHU LEBIH LANJUT...WA NK SAMBUNG BEDEKAH... HAHAHHAHAHAHHAHAHA

 ps: hahahhahahahhahahahahahaha....

.

KETAWA AKU MEMBACA ARTIKEL INI...INI DUIT KITA BUKAN DUIT KERAJAAN!!!!

COPY FROM MALAYSIAKINI

Istilah 'wang pembayar cukai'

Istilah memainkan peranan penting dalam menyedarkan penggunanya dan pendengar.
Seringkali kali media melaporkan bantuan atau belanja yang dikeluarkan oleh kerajaan digambarkan seakan itu adalah harta kerajaan atau orang politik yang terbabit. Maka bantuan yang disalurkan seakan dari sifat pemurah kerajaan seperti disebut 'kerajaan bermurah hati membantu'.
najib visit kerdau 270211 01Rakyat seakan bagaikan peminta sedekah. Begitu juga apabila ada penyelewengan ataupun pembaziran, maka rakyat yang tidak faham merasakan yang rugi hanyalah kerajaan atau duit orang politik, sedangkan mereka lupa wang tersebut adalah wang mereka.
Maka di sini disebutkan beberapa perkara;
Samada kita sedar atau tidak, setiap rakyat negara ini membayar cukar kepada kerajaan. Ini merangkumi cukai pendapatan, cukai langsung dan tidak langsung.
Harga barangan yang kita beli dalam negara ini sebenarnya kita bayar bersama harga cukai. Di Malaysia kita membeli kereta dengan harga yang tinggi disebabkan faktor cukai.
mee seller stall hawker 141006Begitu juga segala barangan, makanan dan stesyen TV yang dibeli merangkumi harga cukai. Maka, setiap rakyat kena tahu bahawa mereka sebenarnya setiap hari membayar cukai kepada kerajaan. Justeru wang kerajaan adalah wang rakyat.
Maka, wang yang dibelanja oleh mana-mana kerajaan; samada BN atau Pakatan rakyat atau istana-istana dalam negara adalah wang rakyat yang membayar cukai secara langsung atau tidak langsung, sedar ataupun tidak sedar.
Bazir wang rakyat
Istilah 'wang pembayar cukai' atau taxpayers money, atau harta awam sepatutnya sentiasa dipakai dalam media dan ungkapan rakyat. Justeru, apabila kerajaan membelanja untuk sesuatu projek atau menyalurkan harta kepada mana-mana pihak, hendaklah dilapor atau disebut “kerajaan menggunakan wang pembayar cukai atau harta rakyat untuk projek itu dan ini”.
klcc new year celebration fireworks 2Jika berlaku pembaziran, hendaklah dilapor dan disebutkan “kerajaan telah membazirkan wang pembayar cukai, atau merosakkan harta awam, merugikan wang rakyat”.
Ungkapan ini penting supaya orang-orang politik sedar bahawa bantuan dan peruntukan yang mereka salurkan kepada rakyat bukan wang poket mereka, atau harta peribadi mereka sehingga mereka boleh mendabik dada bangga. Sebaliknya, ia sememang harta rakyat.
Begitulah rakyat, mereka tidak boleh tertipu dengan merasakan seorang-olah bantuan yang diumumkan oleh orang-orang politik itu dari 'harta persendirian' tokoh politik tersebut, sebaliknya ia memang harta rakyat yang diuruskan oleh orang-orang politik.
Peminta sedekah
Ini boleh mengelakkan perasaan rakyat yang merasakan mereka bagaikan peminta sedekah kepada kerajaan dan mengelakkan orang-orang politik lupa diri terhadap wang awam yang mereka belanja atau istiharkan dalam kempen politik mereka.
malaysia poor indian community poverty 230807Sesebuah kerajaan bukan dipuji kerana mereka berbelanja dengan wang rakyat atau wang pembayar cukai itu, tetapi mereka dipuji kerana pengurusan yang cemerlang dan amanah dalam mengendalikan harta awam atau harta rakyat.
Ertinya, jika kerajaan berjaya mengendalikan harta rakyat dengan cemerlang dan amanah, maka kerajaan itu dipuji dan disokong, begitu juga sebaliknya.
Istilah 'taxpayer money', atau 'taxpayer funds' atau 'taxpayers dollars' sering digunakan dalam media negara maju apabia memperkatakan tentang pembelanjaan ataupun pembaziran oleh pihak kerajaan.
Istilah seperti ini sebenarnya boleh membantu mengelakkan kecuaian kerajaan dan dalam masa yang sama boleh menyedarkan rakyat tentang hakikat wang yang digunakan oleh pihak kerajaan. Istilah ini juga patut dihidupkan dalam negara kita.

YB MATI DAN KESAN2 NYA

Lu orang tahu x bila yb lu orang mati lu orang akan dapat apa?? jalan di turap, biasiswa pn dapat (pahang bg biasiswa kot), peruntukan berjuta2, kontrak pasang bendera...Semua ini bkn lepas BN mng ok, semua ni bila nk tarik undi..Memamg bodoh la Umngok..Melaburkan berjuta2 untuk tarik pngundi..Wa mmg baran gila bila keputusan melibatkan wang rakyat senang je di belanjakan..Kalau anda sihat otak fikiran, parti yg macam ni anda nk undi??mmg bangang la lu orang..Jangan bg alasan yg kerajaan byak mmbantu..Mmg lawak la alasan lu orang..hahahhahahahhaha..itu mmg kewajipan kot..Kerajaan komunis china yg lu orang kata kejam 2 pon wat jalan raya..Wat bangunan tggi..siap maju lagi negara 2..hahahhahahaha..Jngn mudah di gula2 kan..UMngok bg duit ambik, tp undi pakatan...2 mmg bijak..klu pakatan pon 2 x 5 kita undi parti lain..xke bijak kputusan anda..jngn jadi taksub trlampau..
ps: wa mmg berazam nk mesampahkan UMNGOK..

Seni Graffiti Cahaya

Malam sabtu  wa ngn kakak n abang ipar wa mcam biasa melayan tv sambil borak2. Xde rancangan sangt pon malam 2. Wa yg mnguasai remote control pon mnekan saluran tv3 untuk menonton rancangan majalah 3. Xde rancangan dah beb. Nak kata dokumentari pon aku x pasti sngt. Laporan majalah 3 malam 2 berkenaan ttg seni gravity cahaya. Mak oi, x pnh den mndengarnya. Wa pn menonton dgn ikhlasnya.
                   
Apa itu Graffiti Cahaya?
Graffiti cahaya adalah karya seni sebagai hasil perpaduan antara fotografi, cahaya, dan graffiti. Seni ini biasanya dibuat saat malam tiba atau di ruang yang gelap. Kurangnya cahaya pada sebuah daerah atau ruangan justru menjadi keunggulan dalam membuat karya seni yang menarik ini.

Untuk menghasilkan graffiti cahaya, ada beberapa alat yang diperlukan. Selain kamera digital, seni itu juga memerlukan sumber-sumber cahaya buatan. Misalnya senter, lilin, korek api, dan lain sebagainya. Dengan teknik fotografi serta pengetahuan seni tinggi, sumber-sumber cahaya itu bisa diubah menjadi sebuah karya yang indah, unik, dan kreatif.
ps: wa bngga ngn dak2 muda ni..x main dadah, tp perempuan aku x la..melayu plk mamat2 ni..trbaik la lu olang...