Follow Me Ok

Update - Umor 29 Tahun

Aku. Pada masa zaman study, umor di lingkunan 20-24, ada menulis list yang impian yang hendak dicapai.
Aku selongkar balik blog usang aku ni sebab ketika ini, Aku sangat kebosanan. 

Dan kini, Umor 29, bekerjadi Syarikat Swasta..........
Mari kita liahat apa yang sedang aku capai serta komen aku berkenaan  list yg dibuat aku.

1)    Yg paling wa inginkan adalah merantau mngelilingi dunia. Myb sifat wa yg sukakan pengetahuan. Wa tringin nk kaji budaya orang luar dan bndingkan dgn budaya orng kita.
- Agak susah api aku ada melawat beberapa negara ketika aky belayar kerja kapal. Tak trcapai lagi.


2)      Wa nk abeskan negeri2 yg blom penah wa lawat di Malaysia. Seingat wa, negeri2 yg blom pnh wa lawat adalah Pahang, Johor dan Terengganu.

- Ok dan abes, dan trcapai.

3)      Wa nk pergi lawat Kota larangan di China. Ala tmpat maharaja dok melepak 2.
- Belum lagi.....

4)      Wa nk mnjelajah Indonisia dan India sbb budaya dan keluasan Negara mereka.
- Arghhh...tak sempat beb.....

5)      Wa nk tgk game MU secara live, klu bleh wa nk duduk blakang tmpat duduk Ferguson. Leh wa ketuk kepala dia sbb x beli player star mcm neymar or benzema.
- Kenapa la susah sangat impian ni....

6)      Wa nk berbackpacker ngn bini wa mngelilingi Malaysia.
- Ntah la....ada la pegi Siam ngn bini aku.....

7)      Nak lawat semua pulau di Malaysia.
- Adesss...tak lagi...

8)      Saport mak wa pergi Mekah.
- In progress

9)      Nk try dudok Mekah lama2 cket dari kebiasaan org pergi haji.
- Belom lagi

10)  Nk beli kebun durian dan bina rumah rehat. Wa mmg hantu durian (hantu jenis baru), so klu wa dah da family, wa akan paksa family wa makn durian.
- Belom lagi


11)  Wa nk jadi lecturer sbb sikap wa yg suka mngajar orang.

- Impian ni dilandasan yang betol sekarang, Just ambik Master & sambung PHD.

12)  Wa nk tunaikan janji wa kepada seseorng dan mmbahagiakan dia.
- Dia dah jadi bini orang, dan aku pon dah jadi laki orang...No  comment.

13)  Wa nak saport adik2 wa masa diorang belajar kerana wa xnk diorang rasa apa yg wa rasa masa sekolah mnegah dulu.
- Ada gak la bagi duit dekat adik aku

14)  Wa nk balas jasa mak wa dan abang n kakak wa yg kasi duit masa wa susah.
- Setakat ni aku dah tolong family aku.

15)  Wa nk sambung master higgalah ke phd.
- In progress

16)  Wa nk try jaga smbhyang. Wa teruk maa dalam bab2 smbahyng ni. Adoiiiiiiiiiiii
- In progress

17)  Wa nk tgk perubahan politik Negara.
- Kah kah....politik Malaysia, suck.

18)  Wa nk lihat Malaysia layak ke piala dunia, olimpik n sukan asia.
- Suck

19)  Wa inginkan kehidupan yg sederhana dan selesa. Kalu kaya sangt nnt lupa tuhan.
- Sederhana tu subjektif, tapi aku akui, duit tut mmg penting...so aku akan kerja kuat....mahu hidop senang...Bila aku senang, family aku senang

Sekian update dari aku

Krisis Di Terengganu

Wa mulakan dengan sedikit flash back kepada krisis Perak pada tahun 2009 dimana ketika itu PR (Pas, PKR, DAP) mengusai kerajaan.

Kekalutan mula timbul apabila 2 mangkuk ayun dari PKR telah melompat menjadi bebas yang mesra BN (duit). So tertiaraplah kerajaan PR setelah diperdaje BN ketika itu. 

Semalam, 12 May 2014, sekali lagi kisah yang hampir sama terjadi di Terengganu. Kisah ini seakan balasn tuhan kepada pemerintah kerana dosanya yang terdahulu. Mungkin akan berlaku peralihan kuasa, ataupon dengan kuasa duit BN, mungkin keadaan menjadi reda, segala kemungkinan akan berlaku.

Kem Menteri Besar dahulu dikatakan mempuyai 7 soldadu yang setia kepada Mat Said, jumlahnya menjadi 8 kerusi jika dicampur dengan kerusi Mat Said. Bagi aku, para soldadu ini mungkin takot jika membe yang selama ini pemberi projek dan  jawatan sudah tiada di tempat strategi itu, bagaimanakah mereka akan survive dalam permainan politik UMNO yang memerlukan kuasa dan duit bagi kelangsungan politik mereka.
Senang cerita, kerusi mereka mungkin tidak akan selamat jika pada PRU yang akan datang, MB baru akan menggantian mereka dengan calon yang lain. Tak jadi adun merupakan bala besar bagi puak ini.

Bagi pihak PAS pula, aku harap jangan tergoda dengan godaan Mat Said kerana mereka bukanlah perjuang rakyat, mereka hanyalah perjuang kepada kuasa mereka sendiri. Jika ditaburkan duit, mata mereka akan berpinang dan terus dipukau rela untuk setuju apa yang dipinta.

Sampai ke saat ini, pergelutan di depan gol masih berlaku dimana UMNO sebagai defender ingin mengeluarkan bola sambil 3 striker UMNO (bebas) masih tidak datang membantu.

Adakah PAS dapat menjaringkan gol ataupon gol sendiri oleh UMNO akan berlaku? Itu perancangan Allah tuhan yang maha esa.

Ps : Tuhan balas cash.....kah3
 




Aku kena Kembali

Aku kena kembali,
Kembali pada simpang itu,
Simpang yg buat aku keliru,

Aku mesti pergi,
Pergi lah hati,
Bersama diri mencari ilahi...

Aku mesti kuat,
Kuat dalam melihat,
Kuat melihat muslihat.............

Aku tak mahu gugur,
gugur yg kabur,
ku mahu gugur yg jujur..

Ntahlah
Port Dickson
Persisir Laut

Buat Mu yang Sedang bergembira

Pagi yg sngt muda ini,
hati jadi sunguh lemah sng dibuli,
hati dari dalam tangisi,
kerna tringt orng yang telah dibudi..

Kau ibarat di dunia yg berbeza,
itupun penat aku cipta,
aku jauhkan kau dari peta lara,
sungguh payah dan lama,
resah lelah dan duka....

Hati ini bayak berdusta,
bnyak bersangka,
kadang ku rasa dunia ini memilihnya,
mnjadi pemenang antara aku dan dia.

kadang aku tringat janji2 nya,
bila teringat aku ketawa,
terus ketawa bagai si gila,
Ku sangka ku faham hati budinya.

oh hati,
biarkan dia pergi,
biarlah dy trbang bagai merpati,
jngn kau jatuhkan dan sakiti,
melati yg pnh mnjadi suri.....

Aku
di tgh lautan
2.12 pg...............................
tringt pada suri cnta lama........

Melawat Gove, Australia

Gove, Australia? Mungkin lu agak familiar dengan negara Australia, tetapi apabila berbicara tengtang Gove,  mungkin lu akan berpandagan kiri dan kanan sambil bersiul tidak tahu.


Kedudukan Gove di peta Australia

Gove Australia adalah terletak nun jauh di utara dan jauh dari pusat bndar moden seperti Sydney ataupon bndar2 lain lagi.Itupon aku tahu sebab aku google je tadi.

Bagi aku la, Gove ni seperti bandar mati yang penduduknya rata-rata adalah golongan sederhana. Walau begitu, dari segi pakaian bagi golongan wanita, mereka seperti tidak mahu mengalah dalam bergaya. Maksud aku mengikut trend la.

Tempat Kapal aku berlabuh.

Port ataupon berth tuk dua jeniss kapal, satu untuk bulk or general cargo, dibelakangnya untuk cargo minyak.

Bandar yang bagi agak bosan, cuma ada Bar bagi peminum arak, Bank, Market, dan sekolah. Mybe ada lagi tempat yang menarik disini namun disebabkan kekangan waktu, aku hanya melilau di Pekan Nhulunbuy saja
Kapal Layak milik penduduk tempatan ataupon orng luar.

Gaya hidop mereka agak yang santai dan aku rasa, penduduk Gove ini banyak berkisar dengan aktiviti laut kerana banyak kapal2 layar berlabuh disana.

Sekian dari aku sbb dah xdak modal nk goreng, lagi goreng lagi hangit dan karut marut.